Behandlingsmåte
Definisjoner i disse retningslinjene
1.2 Den eller de som antas å ha gjort noe sanksjonsverdig (se pkt. 5.1), og derfor blir gjenstand for behandling etter disse retningslinjene, kalles mistenkt. Etter at en eventuell sanksjon er ilagt, kalles vedkommende for sanksjonert. Den eller de som er utsatt for en sanksjonsverdig handling, kalles fornærmet.
Kollegiemedlem er selv mistenkt
2.1 Et kollegiemedlem kan ikke delta i behandlingen av sak mot seg selv. Uansett utfall bør saken legges frem for Husfar for å sikre en objektiv vurdering.
Familie, kjærester
2.2 Et kollegiemedlem kan ikke delta i behandlingen av sak mot søsken, søskenbarn eller kjæreste.
Andre forhold
2.3 Et kollegiemedlem bør også avstå fra behandlingen av saken dersom man har et annet forhold enn nevnt i pkt. 2.2 til sakens parter, herunder godt vennskap, som kan svekke beboernes tillit til en saklig, forsvarlig og upartisk kollegiebehandling.
Behandling av habilitetsspørsmål
2.4 Kollegiemedlemmet skal selv vurdere sin habilitet. Andre kollegiemedlemmer eller beboere kan kreve spørsmålet drøftet uten vedkommende medlem til stede. Dersom flere av medlemmene kan være inhabile, kan ingen av disse delta i avgjørelsen av hverandres habilitet.
Vedtaksdyktighet
2.5 Kollegiet anses vedtaksdyktig selv om færre enn fire medlemmer kan delta i avgjørelsen så lenge fire medlemmer eller flere møtte opp på møtet. I slike tilfelle skal det imidlertid vurderes om behandlingen av saken kan utsettes.
Kollegiet er ikke skikket til å behandle saken
2.6 Dersom saken er av en særskilt karakter, eller Kollegiet har et forhold til sakens parter som kan reise tvil om det er kompetent til å behandle saken, legges den frem for Styret jfr, punkt 1.1.
Rett til å sette i gang undersøkelse
3.1 Kollegiet har rett til å sette i gang undersøkelser med eller uten samtykke fra fornærmede. Kollegiet skal vurdere om det er grunn til å følge opp saken dersom fornærmede er i mot dette. Hvis Kollegiet går videre, skal den mistenkte gjøres oppmerksom på at fornærmede ikke har ønsket det.
Gjennomføring
3.2 Undersøkelsen skal gjennomføres med forsiktighet. Det skal tas hensyn til fornærmede, mistenkte og miljøet på Bruket. Alle involverte parter skal høres. Dersom det ved regelbruddet har forekommet materielle ødeleggelser på Studenterhjemmets eiendom, skal også administrasjonen høres. Kollegiet skal søke å danne seg et så bredt bilde som mulig av omstendighetene. Både vitner og andre som har opplysninger i saken, skal høres.
Forespørsel om opplysninger
3.3 Dersom Kollegiet ikke har de opplysningene som er nødvendig for å få klarhet i hendelsesforløpet og hvem som sto for regelbruddet, bør Kollegiet rette en forespørsel til beboerne om opplysninger ved oppslag på tavlen. Det skal i denne sammenheng orienteres om Kollegiets taushetsplikt. Det bør videre søkes aktivt etter informasjon ved å spørre beboere som antas å ha opplysninger som kan bringe klarhet i saken.
Mistenkte skal høres
4.1 Dersom Kollegiet vurderer å sanksjonere handlinger begått av beboere, skal sistnevnte gis anledning til å uttale seg. Dette kan skje enten ved samtale mellom vedkommende og et kollegiemedlem, med hele Kollegiet eller ved skriftlig kontakt.
Vitneutsagn
4.2 Kollegiet har taushetsplikt. Dersom vitneutsagn avgjør saken, har mistenkte rett til å vite hvem som har vitnet. Mistenkte har da også rett til å spørre ut vitnet.
Bevisovervekt
4.3 Kollegiet kan bare ilegge en beboer en sanksjon dersom det er utenfor rimelig tvil at vedkommende har gjort det han/hun anklages for.
Grunnlag for disiplinærsak
5.1 Kollegiet skal vurdere å sanksjonere forhold som er i strid med ”Reglement for Blindern Studenterhjem” eller som skader eller kan skade andre beboere, materiell eller miljøet på Bruket, herunder utilbørlig oppførsel.
Grader
5.2
Kollegiet tildeler sanksjoner
etter regelbruddets alvor. Disse er i stigende rekkefølge Irettesettelse,
Advarsel, Skarp Advarsel, Siste advarsel og Utkastelse.
Brudd på ”Reglement for Blindern Studenterhjem” pkt. 1 kan medføre Tvungen Overflytting
til annet rom, også av lavere standard enn det opprinnelige.
Momenter ved vurdering av sanksjonsform
5.3 I den konkrete vurderingen av om et forhold skal sanksjoneres, og eventuelt hvilken sanksjon som skal benyttes, er følgende momenter relevante, men ikke uttømmende:
a) hvor grov handlingen er
b) om det er elementer av vold, trusler, sjikane el.l
c) om andre beboere settes i fare
d) om beboeren tidligere er ilagt sanksjoner av Kollegiet
e) om beboeren er sanksjonert for liknende forhold
f) hvor lang tid det er gått siden evt. tidligere ilagt sanksjon
g) om ønsket effekt kan oppnås på annen måte
Dugnadsbøter
5.4 For dugnaden gjelder et eget bøtesystem regulert av egne instrukser. Dette regnes i seg selv ikke som disiplinærsaker.
Erstatning
5.5 Uavhengig av Kollegiets sanksjonering kan skadelidte kreve erstatning for påvist økonomisk tap.
Informasjon til den som har vært mistenkt
6.1 Når Kollegiet har avgjort saken, skal den eventuelt sanksjonerte informeres om utfallet og gis en begrunnelse. Sanksjonerte skal informeres om klagefrist etter pkt. 6.2. Ved sanksjonering skal Kollegiet prøve å gjøre dette før et eventuelt oppslag slås opp på tavlen (se for øvrig pkt. 6.3).
Klage på avgjørelse
6.2 En avgjørelse kan klages inn for Styret. Dette må skje innen fjorten dager etter at Kollegiet har opplyst om denne fristen.
Offentliggjøring av sanksjon
6.3 Irettesettelse skal verken offentliggjøres eller protokollføres. Alle de andre sanksjonene protokollføres. Offentliggjøring av ilagte sanksjoner ut over irettesettelse avhenger av Kollegiets skjønn. Dersom det er fare for at regelbruddet gjentas av andre, bør det offentliggjøres slik at beboerne blir kjent med Kollegiets praksis overfor den typen regelbrudd og for å unngå gjentakelse. Motsatt, dersom regelbruddet vanskelig kan tenkes gjort av andre, kan Kollegiet unnlate offentliggjøring.
Offentliggjøring av den sanksjonertes navn
6.4 Det er opp til Kollegiet å avgjøre om den sanksjonertes navn skal offentliggjøres. Følgende forhold bør tas i betraktning:
- Flere mistenkes av beboerne for å brutt regelen. I så fall bør personens identitet kunngjøres slik at de andre kan frikjennes blant beboerne.
- Flere har sannsynligvis brutt regelen, men bare få er sanksjonert grunnet bevisets stilling. Navnene bør ikke offentliggjøres.
- Offentliggjøring vil virke urimelig byrdefullt for den sanksjonerte. Navnet bør ikke offentliggjøres.
- Mange beboere vet hvem den sanksjonerte er. Navnet kan like godt bekjentgjøres. Et hemmelighold vil virke kunstig.
Protokollføring
6.5 Disiplinærsaker referatføres i Kollegieprotokollen. I tillegg føres en egen protokoll med opplysninger om:
- dato for behandling i Kollegiet
- hva handlingen gikk ut på
- Kollegiets reaksjon og begrunnelse for den
I denne spesielle protokollen registreres ikke navn på de impliserte.
Vedtatt ved urneavstemning 20.05.10